Vapaudenpatsas – Lady Liberty

20/07/2012 | By | 1 Reply More

Vapaudenpatsas on yksi tunnetuimpia New Yorkin maamerkkejä, ja sitä pääsee ihailemaan sekä läheltä että vähän kauempaa.

Vapaudenpatsas:

Vapaudenpatsas sijaitsee omalla saarellaan jonne pääsee lautalla Manhattanin eteläkärjestä. Saarelle ei pääse omalla veneellä ja vain kaupungin viralliset lautat voivat pysähtyä jättämään ja ottamaan matkustajia. Eli jos joku muu mainostaa veneellä vapaudenpatsaalla käyntiä, se tarkoittaa että patsaan näkee veneestä käsin. Ja siihen löytyy ilmainen vaihtoehto, Staten Island Ferry, kts. alla. Kohde on erittäin suosittu varsinkin kun sää on kohtalainen, joten varaudu jonottamiseen. Liput kannattaa ehdottomasti ostaa netistä ennakkoon niin välttää edes yhden jonon, mutta niitä kyllä myös saa terminaalista, $17 per hklö, lapset $9. Lipun ostamisen jälkeen pidempi jono on turvatarkastuksen läpi itse lautalle, kesäisin jono voi kestää jopa 90 min, mutta tunti vaikuttaa olevan normaalikokemus. Varaa mukaan vettä varsinkin kesäkuumalla! Lauttoja lähtee n. 20 min välein. Ensimmäinen lautta lähtee klo 8.30 ja viimeinen klo 17 (mikä ei jätä aikaa kuin muutamaan kuvaan ja Ellis Islandille ei ehdi ollenkaan). Saarella on kallis kahvila, WC ja tietysti myös matkamuistokauppa. Mukaan voi ottaa omat eväät, ja lautat myyvät myös juotavaa. Valitettavasti paikalliset linnut voivat olla häiriöksi ruokailijoille. Saaren kiertoon ja kuviin ei mene kuin korkeintaan tunti jos ei halua viettää aikaa varta vasten. Saarella on oppaita joiden mukana voi kiertää jos haluaa kuulla historiasta enemmänkin (englanniksi). Samoin saa myös mukaan audio-oppaan jos haluaa. Samalla matkalla kannattaa siis myös poiketa viereiselle Ellis Islandille.  Samat liput käyvät ja lautat kiertävät myös Ellis Islandille, joka oli aikoinaan siirtolaiskeskus jonka kautta miljoonat maahanmuuttajat saapuivat Euroopasta, myös Suomesta. Ellis Islandin vastaanottokeskus on nykyään mielenkiintoinen museo joka valoittaa siirtolaisten elämää saarella ennen kuin heidät hyväksyttiin maahan. Kts Ellis Island sivulta lisätietoja.

Jos haluaa käydä patsaan sisällä ja ylhäällä, lippuja myydään hyvin rajoitettu määrä ja ne pitää tilata hyvissä ajoin ennakkoon netistä.

Ainoa virallinen lipunmyyjä ja lauttaoperaattori: Statue Cruises

Lautat lähtevät Battery Park:sta, 1 Battery Place on virallinen osoite. Metrot 1, 4, 5 ja R tulevat lähelle. Metrot 5 ja 1 ovat ehkä kätevimmät. Kävelymatka on hyvin kyltitetty, ja suoraan etelään päin.

Kesän auringonlaskuillat:

Heinä -ja elokuussa torstai-iltaisin myydään auringonlaskumatkoja jotka lähtevät klo 18 (viimeistään oltava turvatarkastuksessa) ja vapaudenpatsaalla voi olla 2 tuntia, nauttien auringonlaskusta Manhattanin yllä esimerkiksi piknikin kera. Liput ovat $24.95 mutta alle 12v lapset ovat ilmaisia.

 

 

 

 

Vapaudenpatsas sekä Manhattan skyline mereltä nähtynä:

Helpoin ja kätevin, sekä ilmainen, tapa nähdä patsas vähän lähempää on ottaa Staten Island Ferry edestakaisin. Vapaudenpatsaalle on esteetön näköala, ja Manhattanistakin saa hienoja kuvia, samoin Brooklyn Bridge näkyy myös. Staten Island lauttaterminaaliin pääsee metrolla 1 tai 9 South Ferry:lle; tai 4 tai 5 Bowling Greenille, ja sieltä kävellen Whitehall terminaaliin. Lauttoja kulkee puolen tunnin välein (ruuhka-aikaan 15min välein) ja matka kestää 25 min yhteen suuntaan. Lautta kulkee 24h päivässä mutta puolen yön jälkeen harvakseltaan. Lisätietoja: Staten Island Ferry

 

 

Vapaudenpatsas Manhattanilta nähtynä:

Lähimmät näkymät ovat samasta puistosta, Battery Parkista, josta myös saarelle menevät laivat lähtevät, kts yllä. Patsas näkyy hyvällä säällä myös Rockefeller Plazan “Top Of The Rock” näköalatasanteelta, sekä Empire State Buildingin näköalatasanteelta, mutta hyvin pienenä.

Tags: , , , ,

Category: Ilmaiset, Kesä, Kevät, Nähtävyydet, Sopii Lapsille, Syksy

Leave a Reply